Het gebruik van een illustratie bij een instructie heeft het zelfde effect als een foto bij een nieuws artikel; de boodschap wordt meteen duidelijk!

Echter, veel bedrijven maken nog steeds gebruik van technische tekeningen (aanzicht tekeningen) bij hun montagehandleidingen en onderhoudshandboeken. Dit heeft het nadeel dat deze niet direct een link leggen met de onderdelen op en aan een machine. Een technische illustratie legt zo’n visuele link onmiddellijk, wat de kwaliteit en efficiency van de werkzaamheden aanzienlijk bevordert!

Het toepassen van illustraties is echter geheel afhankelijk van het onderwerp. Bij het samenstellen van technische documentatie of instructie boeken worden de illustraties gemaakt op de tekst die het onderwerp behandelen. Detaillering en verfraaiing (kleur)  van de illustraties zijn vaak optionele toevoegingen.

Het toepassen van illustraties is echter geheel afhankelijk van het onderwerp. Bij het samenstellen van technische documentatie of instructie boeken worden de illustraties gemaakt op de tekst die het onderwerp behandelen. Detaillering en verfraaiing (kleur)  van de illustraties zijn vaak optionele toevoegingen.

In grote lijnen kan men technische illustraties onderverdelen in: gewone illustraties, instructie illustraties, exploded-view illustraties, opengewerkte illustraties, infographics en reclame illustraties.

Gewone technische illustraties geven alleen de contouren met de details weer en is vaak los van de toepassing getekend.

Instructie illustraties zijn illustraties die een onderdeel los of gemonteerd laten zien met een toegevoegde instructie hoe bijvoorbeeld dat desbetreffende onderdeel dient te worden afgesteld, of bijvoorbeeld hoe een stuur stang van een wiel dient moet worden afgesteld.

Exploded-view illustraties zijn ideaal om te laten zien uit welke onderdelen een product bestaat door deze onderdelen zo te tekenen dat ze de opeenvolging van het de- en monteren laten zien. Dit soort illustraties worden ook vaak toegepast in een onderdelen catalogus.

Opengewerkte illustraties illustreren een compleet gemonteerd onderdeel waarvan  een gedeelte daarvan laat zien hoe dit onderdeel er van binnen uit ziet. Ideaal voor les materiaal.

Infographics zijn complete illustraties die meestal het product illustreren in waar het word toegepast.

Reclame illustraties zijn mooie technische illustraties van producten bedoelt voor advertenties, brochures of verpakkingen.

De bron voor deze illustraties zijn vaak de producten zelf,  foto’s en bestaand 3D materiaal, of een combinatie van deze. Ontwerpt u in 3D met programma's als bijv. Catia, Pro Engineer of soortgelijke, dan kunnen deze bestanden redelijk eenvoudig verder verwerkt worden.

Voorbeeld van een bedieningsinstructie waar foto tracing gebruikt word voor het eindresultaat. Klik op de foto voor het eindresultaat.
Foto tracing is een techniek die gebuikt wordt als foto’s van onderdelen of producten dienen als basis voor een los staande technische illustratie. Het is een bijzonder efficiënte methode; foto’s worden direct vanuit een foto camera ingelezen op de computer waarbij vervolgens alleen dat gedeelte van de foto wordt omgezet dat nodig is voor omzetting in een lijntekening.


Product illustratie.
Opengewerkte illustratie, ideaal voor studie materiaal over de werking van een mechanisme.
Instructie illustratie, voor montage en onderhoud.
Infographic.